h

Voorkomen hoge kosten jeugdhulp begint bij preventie

12 november 2017

Voorkomen hoge kosten jeugdhulp begint bij preventie

De laatste tijd zien we geregeld krantenkoppen over de hoge kosten van de jeugdzorg waar gemeentes mee te maken hebben. Enschede vormt hierop geen uitzondering. De kosten worden vooral veroorzaakt doordat jongeren vaak gespecialiseerde zorg nodig hebben. Dat is natuurlijk een ernstige constatering, want dat betekent dat er veel jongeren zijn met ernstige problemen. De meeste voelen zich niet gelukkig en dat is van invloed op het gezin waarin ze opgroeien.

Wethouder Eerenberg, de betrokken ambtenaren en woordvoerders jeugdzorg van de gemeenteraad willen natuurlijk weten wat de oorzaak is van de hoog oplopende kosten van jeugdzorg. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in armoede opgroeien vaak een beroep moeten doen op gespecialiseerde hulp. Heel begrijpelijk. Zij worden beperkt in hun mogelijkheden deel te nemen aan het sociale leven zoals hun leeftijdsgenoten. Ook is in gezinnen die weinig te besteden hebben vaak sprake van stress, wat van grote invloed is op de sfeer en de spanning in huis.

De afgelopen twaalf jaar is er door de gemeente Enschede veel bezuinigd op preventie. Onder andere op het LOES loket. Een laagdrempelige plek waar ouders terecht konden met "simpele" maar oh zo lastige opvoedingsproblemen, zoals niet willen eten of slapen of niet zindelijk worden. Maar wel situaties die als ze lang duren zoveel problemen kunnen opleveren dat er uiteindelijk veel meer hulp nodig is om ze op te lossen.

De SP heeft er op aangedrongen niet te bezuinigen op mogelijkheden die al in een vroeg stadium ouders en kind kunnen ondersteunen bij opvoedingsvragen. Daarnaast vindt de SP het belangrijk dat er voldoende aandacht is voor de kinderen in Enschede die in armoede opgroeien en daardoor een risicogroep op psychische problemen vormen. Er was voor hen een kindpakket samengesteld. Als dan het bericht komt dat het Rijk er een half miljoen bij doet ben je als SP raadslid blij. Maar die blijdschap was van korte duur. Het geld wat al beschikbaar was wordt nu niet meer bestemd om de nadelige gevolgen van opgroeien in armoede zo goed mogelijk te bestrijden. Het extraatje van het Rijk komt dus niet bovenop, maar in plaats van het bedrag dat de gemeente beschikbaar had gesteld. Voor de SP is dat alleen al een reden om tegen de begroting 2018-2021 te stemmen.

Als het om hulp voor jongeren en hun ouders gaat is goedkoop meestal duurkoop. Maar nog belangrijker; de SP wil dat kinderen en jongeren een zo fijn en onbezorgd mogelijke jeugd hebben.

Reactie toevoegen

U bent hier