h

Is poppodium Atak bewust geliquideerd?

14 februari 2018

Is poppodium Atak bewust geliquideerd?

Foto: Paulien Wilkinson

Het zal u niet ontgaan zijn: eind vorig jaar, heeft het College de gemeentelijke subsidie van Atak stopgezet. Een beeldbepalend en invloedrijk podium, dat decennialang de popcultuur in Enschede en verre omstreken gestalte heeft gegeven, werd opeens failliet verklaard. Volgens een nieuw accountantsonderzoek was het niet verantwoord om stichting Atak nog staande te houden. Maar hoezo, wat was er aan de hand, kan dat zomaar?

Tot eind november is de gemeenteraad van Enschede in de waan gehouden dat poppodium Atak met haar Hengelose evenknie Metropool samen Poppodium Twente zouden vormen. Er was geen enkele reden tot twijfel, want de voorbereidende gesprekken leken voorspoedig te verlopen. Een Poppodium Twente zou in een cirkel van 100 kilometer met bijna een miljoen inwoners, Duitsland meegeteld, een geweldig bereik hebben. Het zou een succesverhaal worden en als (pop)cultuur liefhebbers werden we verheugd met de optimistische ontwikkelingen: één plus één zou drie maken. Maar eind december trok Metropool plotseling de stekker uit de fusie met Atak.

Afgelopen woensdag 7 februari presenteerden het bestuur en de directie van Metropool de plannen voor poppodium Twente, zonder Atak. Er wordt hard gewerkt aan het oprichten van een nieuwe organisatie die de exploitatie en programmering voor beide steden op zich gaat nemen. Het idee is en blijft een idee met toekomstperspectief, maar de manier waarop dit gebeurt is te schandalig voor woorden. Je laat een stichting met 12 betaalde medewerkers en bijna tweehonderd vrijwilligers niet in de kou staan. Om vervolgens te starten met een nieuwe organisatie waarin alleen medewerkers van Metropool volwaardig functioneren en participeren. Dit is op zijn zachtst gezegd niet eerlijk. Dit was ook niet het oorspronkelijke plan, iedereen zou op de een of andere manier een plek krijgen in de nieuwe organisatie.

De SP heeft tijdens de laatste raadsvergadering een motie van afkeuring ingediend tegen verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer. Reden hiervoor is dat het handelen van de wethouder niet heeft bijgedragen aan het realiseren van een bovenstedelijk poppodium waarin zowel Metropool als Atak vertegenwoordigd zijn. In tegendeel, door het stopzetten van de gemeentelijke subsidie heeft Atak het faillissement moeten aanvragen en is daardoor buiten spel gezet. Helaas kreeg de motie van de SP niet de steun van de andere partijen in de gemeenteraad.
De mening van de SP werd wel bevestigd door de eerste bevindingen van de curator. In de Tubantia was vrijdag 9 februari te lezen dat volgens hem de financiële huishouding van Atak redelijk overzichtelijk en rustig is. Zijn indruk is dat 'de val van Atak draait om politiek en machtsspelletjes'.

Reactie toevoegen

U bent hier