h

SP: indicatie voor hulp bij huishouden moet eerlijk!

12 mei 2019

SP: indicatie voor hulp bij huishouden moet eerlijk!

Foto: Eva

De strijd van de SP voor een eerlijke toekenning van Hulp bij het Huishouden(HH) is waarschijnlijk gestreden. Daarvoor gaat een motie die de SP maandag indient zorgen.

Maandag 13 mei dient de SP een motie in die zorgt voor een eerlijke toekenning van Hulp bij het Huishouden(HH). Zodra deze motie een meerderheid in de Raad haalt, wordt in Enschede op een eerlijke manier hulp toegekend. De tijd die beschikbaar is om een woning schoon te houden is wat de SP betreft leidend, niet het resultaat. Een beschikking in tijd biedt iedereen zekerheid, rechtsgelijkheid en voorkomt gesjoemel. De inzet van de Centrale Raad voor Beroep moet niet nodig zijn voor een beschikking bij Hulp bij het Huishouden.

HH houdt mensen zelfredzaam en zorgt dat ze langer thuis kunnen wonen. Het College van Enschede doet dat het liefst zo goedkoop mogelijk. Dat mag, maar niet ten koste van kwaliteit en een rechtvaardige toekenning, is de mening van de SP. Zo goedkoop mogelijk heeft wel tot gevolg dat de gemeente indiceert op resultaat. In hoeveel tijd het resultaat bereikt moet worden staat niet in de beschikking. Daarover mogen cliënten onderhandelen met de zorgorganisatie.

Enkele goed gebekte, redelijk bemiddelde cliënten stapten naar de Centrale Raad van Beroep. De uitspraak is tot nu toe in alle gevallen hetzelfde: de indicatie moet in tijd worden gesteld. De gemeente past vervolgens voor die betreffende cliënt de indicatie aan de uitspraak aan. Deze rechtsongelijkheid wil de SP stoppen. Dat kan alleen als cliënten weten waar ze aan toe zijn. Er mag geen twijfel zijn over de hoeveel tijd die de hulp heeft om het werk te doen, ook zonder dat daar een rechter aan te pas komt.

Reactie toevoegen

U bent hier