h

Enschede schendt privacy, SP stelt vragen!

25 juli 2019

Enschede schendt privacy, SP stelt vragen!

In dagblad Tubantia van 24 juli 2019 staat een artikel over het verplicht aanleveren van privacy gevoelige informatie bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. René Beunders van Sociaal Hart Enschede doet daarin een boekje open over de behandeling van een casus waarin de gemeente Enschede zich niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming(AVG) houdt.

Als de informatie in het artikel klopt overschrijdt de gemeente Enschede willens en wetens de AVG. Het niet aanleveren van informatie uit het medisch dossier heeft het niet toekennen van een uitkering tot gevolg. In de casus die in het artikel wordt aangehaald zit een alleenstaande moeder om die reden maandenlang zonder inkomen! Drie keer is een aanvraag geweigerd.
Het onafhankelijk klachtencommissariaat en de gemeente doen volgens het artikel gezamenlijk onderzoek naar deze situatie en hebben samen een onderzoeksopzet geformuleerd.

De SP fractie heeft de volgende vragen naar aanleiding van het artikel:

De gemeente Enschede is blijkbaar niet op de hoogte van de AVG en de beperking die die oplegt bij een aanvraag van bijstandsuitkeringen.

  1. Is de gemeente Enschede inderdaad niet niet op de hoogte van de AVG en de beperking die deze wet oplegt bij een aanvraag van bijstandsuitkeringen?
  2. Als de gemeente wel op de hoogte was van de AVG waarom wordt de wet dan overtreden?
  3. In hoeveel casussen heeft de gemeente bijstandsuitkeringen geweigerd omdat er geen medisch dossier is aangeleverd?
  4. Hoe vaak heeft de gemeente inzage in het medisch dossier geëist bij aanvragers van een bijstandsuitkering? Hoeveel aanvragers hebben dit geweigerd waardoor zij geen uitkering hebben ontvangen?
  5. Hoeveel aanvragers hebben een klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens of bij het medisch tuchtcollege over de vraag naar het aanleveren van medische gegevens? Hoeveel zijn gegrond verklaard?
  6. Vraagt de gemeente nog meer informatie bij toekenning van bijstandsuitkeringen die in strijd zijn met de AVG zoals een medisch dossier? Zo ja, om welke informatie gaat het?
  7. Is de gemeente per direct en met terugwerkende kracht gestopt met inzage in een zorgdossier als voorwaarde te stellen voor het toekennen van een bijstandsuitkering? Zo ja, worden alle dossiers op het schenden van de AVG gecontroleerd? Zo nee, wat zijn redenen om dat niet te doen?
  8. Hebben “Stichting Sociaal Hart” en/of “Diaconaal Platform Enschede” de gemeente al eerder gewezen op het overtreden van de AVG in dit verband officieel of informeel? Zo ja, heeft de gemeente hierop direct actie ondernomen en om welke maatregelen gaat het dan?

De gemeente en het klachtencommissariaat trekken gezamenlijk op bij een onderzoek naar overtreding van de AVG bij de aanvraag van een bijstandsuitkering.

  1. Vindt het College dat hier sprake is van een optimale onafhankelijkheidspositie van het klachtencommissariaat? Zo ja, kan het College dit onderbouwen? Zo nee, hoe gaat het college zorgen dat er wel een optimale onafhankelijkheidspositie ontstaat? Denk bijvoorbeeld aan een extern onderzoek?
  2. Is de gemeente of het klachtencommissariaat eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en inhoud van het onderzoek naar overtreding van de AVG bij de aanvraag van een bijstandsuitkering of is er sprake van een gezamenlijke verantwoordelijkheid?

Annelies Futselaar
Fractie SP

Reactie toevoegen

U bent hier