h

SP wil onderzoek naar fraudebeleid Enschede.

7 maart 2020

SP wil onderzoek naar fraudebeleid Enschede.

Wat gebeurt er in het Enschedese stadhuis vraagt de SP zich af! Hoever gaat de gemeente met het willekeurig onderwerpen van bewoners aan mensonwaardig onderzoek? Hoever gaat de gemeente om zoveel mogelijk bijstandsuitkeringen in te kunnen trekken? Om op die vraag antwoord te krijgen is onderzoek nodig en daarvoor dient de SP maandag een motie in.                          

Foto: CW / WNL

Ambtenaren van de gemeente Enschede hebben sociaal advocaat Jan Melief per ongeluk een briefwisseling doorgestuurd tussen twee ambtenaren. En wat voor één! In ieder geval één die Jan Melief woedend maakt. “Een ontzettend uitgebreid onderzoek, maar het heeft helaas te weinig opgeleverd. Uiteindelijk maar 4 dagen uitkering terugvorderen, en dat dekt jouw kosten m.b.t. tot het onderzoek niet. Jammer.’, is in de briefwisseling te lezen. Het wordt dus jammer gevonden dat na onderzoek blijkt dat er geen sprake is van fraude!

Sociaal advocaat Jan Melief trekt aan de bel.  “Enschede jaagt op haar burgers”: zegt hij. Veel bewoners van Enschede die een bijstandsuitkering hebben kennen Melief. En de gemeente Enschede kent hem ook vanwege het grote aantal zaken tegen de gemeente dat hij behartigt voor mensen die in bijstand zitten. Hij kent het fraudebeleid van de gemeente Enschede. Maar dit had hij blijkbaar niet verwacht. Ook de SP is geschokt dat uitkeringsgerechtigden blijkbaar ook worden gekort als fraude niet bewezen is.

De gemeente heeft weinig vertrouwen in haar  bewoners. En vooral Enschedeërs die een bijstandsuitkering hebben moeten het vaak ontgelden. “We vertrouwen onze bewoners pas als ze kunnen bewijzen dat ze geen fraude plegen” lijkt het motto van Enschede. Dit is niet nieuw.  Jarenlang zijn organisaties als “Diaconaal Platform Enschede” en “Sociaal Hart Enschede” dagelijks in de weer om van fraude verdachte bewoners te ondersteunen bij hun zoektocht naar een rechtvaardige behandeling. De SP was de vorige raadsperiodes al ontevreden over de bejegening van bijstandsgerechtigden. De hoop dat hier met de komst van PvdA wethouder Kampman er verandering zou komen lijkt vervlogen! Dat zijn “warme hand” zoals hij dat zelf noemt effect zou hebben op het met “harde hand” gevoerde beleid van de afgelopen jaren is nog niet gebleken. Blijkbaar lijken twee warme handen nodig voor een rechtvaardiger, menselijkere benadering van de groep Enschedeërs die afhankelijk is van een bijstandsuitkering. 

Ook de Tweede Kamerfractie van de SP is verontrust over de Enschedese praktijken en heeft de minister vragen gesteld over de rechtmatigheid van het gevoerde beleid.(www.tubantia.nl/enschede/kamervragen-over-big-brother-achtige-controle-op-uitkeringen-in-enschede~a5a6ca2d/)

Reactie toevoegen

U bent hier