h

Huurders bieden handtekeningen aan woningbouwcorporaties Enschede

1 juli 2020

Huurders bieden handtekeningen aan woningbouwcorporaties Enschede

Foto: SP
Foto: SP

Op woningsdag, 27 april, is de SP landelijk een actie gestart tegen de huurverhoging. SP-afdelingen deden een oproep aan verhuurders om de huren niet te verhogen. Sympathisanten konden die oproep ondersteunen, waardoor we in contact zijn gekomen met duizenden ‘ondersteuners’. Zo ook in Enschede. Huurders die jaar na jaar te maken krijgen met huurverhogingen. Zij zijn in hun eigen wijk de straat op gegaan en hebben handtekeningen verzameld. Deze zijn vrijdagmiddag in een zonovergoten buitenbijeenkomst aangeboden aan Allard Zandstra (manager wonen, Ons Huis), Bert Stamsnieder (manager vastgoed de Woonplaats) en Lucas Fransen (managers wonen Domijn). 

Lucas Fransen geeft aan dat huurders die in de knel komen door de huurverhoging kunnen bellen met de verhuurder en er dan wordt gekeken naar mogelijkheden. De huurverhoging is volgens de drie managers voor hun woningbouwcorporaties noodzakelijk aangezien huurders nog steeds betalen voor de vorige crisis. Tijdens de vorige economische crisis is een extra belasting ingevoerd voor sociale huurders -de verhuurderheffing- om de gevolgen van de crisis te kunnen betalen. Die belasting bestaat nog steeds en inmiddels betalen huurders drie maanden huur rechtstreeks aan de staatskas. Woningbouwcorporaties lopen hierdoor inkomsten mis waardoor investeren lastiger is geworden.

De SP strijd al langer voor het afschaffen van de verhuurderheffing en andere onrechtvaardige belastingen zodat er geïnvesteerd kan worden in het verlagen van de huren, nieuwbouw, verbetering en verduurzaming van huurwoningen. 

Zowel de corporaties als de SP zullen minister Ollongren hierop blijven wijzen. De Eerste Kamer heeft afgelopen week voor het eerst in 150 jaar een motie van afkeuring van SP-fractievoorzitter Tiny Kox tegen de minister aangenomen. Daarmee maakt de Eerste Kamer duidelijk niet te accepteren dat een minister een nadrukkelijke uitspraak van het parlement over een tijdelijke huurstop naast zich neerlegt. 

Reactie toevoegen

U bent hier