h

Oproep SP: “Gemeente neem schulden gedupeerden over!”

2 juni 2021

Oproep SP: “Gemeente neem schulden gedupeerden over!”

“Het kabinet neemt alle schulden voorlopig over van de slachtoffers van de toeslagenaffaire”. Een mooie toezegging van staatssecretaris van Huffelen. Zij ziet dat de afwikkeling van financiële compensatie van gedupeerden nog lang niet in zicht is. Maar als gemeentes alle schulden voorlopig op zich nemen, zou dat betrokkenen de kans bieden op een snellere afwikkeling van de gevolgen van onterechte beschuldigingen van fraude. Nog eens wachten tot na de zomer wordt hiermee voorkomen. Voor veel gedupeerden van de affaire lijkt er voorlopig geen eind te komen aan de lange periode van onzekerheid, verdriet en stress. Dit blijkt niet alleen uit de vele berichten op sociale media maar ook uit persoonlijk contact met betrokkenen. De politiek van Enschede is aan zet!

 

SP en CDA hebben in december 2020 ook een motie ingediend, toen met het doel dat de kerstuitkering van 750 euro die getroffenen van de toeslagenaffaire ontvingen, niet in mindering werd gebracht op de bijstandsuitkering of andere gemeentelijke uitkeringen. Die motie werd afgeraden door het College en dus weggestemd, maar gelukkig wel uitgevoerd. Beter dan omgekeerd.

 

Op 21 juni 2021 dienen SP en CDA weer een motie in. Deze is in lijn met de laatste toezegging van staatssecretaris van Huffelen. “Het kabinet is van plan de meeste private schulden van ouders over te nemen die gedupeerd zijn vanwege de toeslagenaffaire”.

In navolging van andere gemeentes willen SP en CDA dat de gemeente Enschede die schulden zo snel mogelijk, voorlopig overneemt.

Het zou betekenen dat gedupeerden in de zomerperiode een beetje tot rust kunnen komen en de middelen hebben iets extra’s voor voor en met hun kinderen te doen. De gemeente loopt hiermee geen enkel financieel risico.

Natuurlijk kan het College ook zelf met een voorstel komen maar dat lijkt een brug te ver. De motie wordt 21 juni ingediend en roept op: “De schuldeisers van alle erkende gedupeerden van de toeslagenaffaire zo snel mogelijk over te nemen en de overige Enschedese gedupeerden te benaderen en ook hun schulden over te nemen”.

 

Annelies Futselaar

Reactie toevoegen

U bent hier