h

EVEN VOORSTELLEN

26 februari 2022

EVEN VOORSTELLEN

Foto: Paulien Wilkinson

Nummer 4 op onze kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Enschede: Karel van der Leij.

Hallo Lieve Leu,

Ik ben Karst van der Leij, roepnaam Karel, geboren in 1952 aan de Zuideschmarkerrondweg 447. Een mooi stuk buitengebied van Enschede. In 1958 zijn wij samen met de familie van een oom geëmigreerd naar Australië. Daar heb ik op een klas na de lagere school doorlopen, maar mijn vader had zo'n heimwee dat we in 1963 zijn terug gekeerd naar Nederland.

Tijdens mijn middelbare school periode ben ik tot aan 1972 lid geweest van de MLS (Marxistische Leninistische Studentenbond). Dat waren roerige tijden, alles wat bijvoorbeeld gedrukt werd, moest eerst gestencild worden en daarna stiekem 's nachts geplakt.

We hebben De Rode Tribunes ook geprobeerd voor een schijntje te verkopen. Er waren geregeld congressen met allerlei andere studentenbonden en politieke jongeren organisaties.

Voor mijn dienstplicht had ik uitstel tot 1974 gekregen. De allereerste dag ben ik gelijk lid geworden van de VVDM (Vereniging Voor Dienstplichtige Militairen). Mijn leven werd een stukje roeriger, want wij werden niet zomaar getolereerd door beroepsmilitairen. Interne overplaatsing, vaker een douw (straf en dan moest je achter de wacht zitten) waren voor ons aan de orde van de dag. Maar dat stimuleerde ons alleen maar om nog vasthoudender te blijven. Uiteindelijk ben ik districtscoördinator van alle kazernes in het Noorden geweest. Ik hielp de militairen voornamelijk als vertrouwensman en ging geregeld naar Utrecht waar het hoofdkantoor van de VVDM (bij de Kromhoutkazerne) gelegerd was. Na de dienstperiode heb ik eerst in Groningen aan Ubbo Emmius (lerarenopleiding) gestudeerd. Wegens een ongeval ben ik met de studie gestopt en na herstel zo'n 11 jaar werkzaam geweest in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Vanaf oktober 2010 tot heden ben ik vrijwillige keukenhulp bij Resto van Harte.Vanaf 1977 tot 2009 heb ik op een woonark gewoond en daar onze kinderen grootgebracht. In 2006 ben ik lid van onze partij geworden. Ik was secretaris van WAVE ( WoonArkenVerenigingEnschede). Altijd heb ik me voor anderen ingezet ( binnen WAVE uiteraard ook voor mezelf) en aangezien de SP o.a. voortgekomen uit de MLS en andere groeperingen, dus was het voor mij logisch lid te worden. Eind 2010 ben ik actief geworden. Behalve in het afdelingsbestuur, ben ik ook zo'n twee jaar Fractieondersteuner geweest. .

Twee raadsverkiezingen geleden, die van 2014 heb ik meegedaan op plek 5. Heb toen net geen voldoende stemmen gehaald om in de raad te komen. Wegens een minder goed functionerend lijf heb ik van ongeveer 2015 t/m 2020 pauze gehouden.

Tijdens een gezamenlijk infoavond van SP, GroenLinks en PvdA ben ik door Annelies benaderd of ik weer op de lijst zou willen staan om mee te doen aan de raadsverkiezing.

Heb volmondig toegestemd, zelf was ik al van plan me weer bij onze partij te melden om weer actief te worden.

Behalve dat ik met Annelies heb afgesproken me als ' invalkracht ' op te stellen wil ik nu volledig gaan voor een zetel. Ik heb inmiddels mijn eigen campagnemuts, met een gehaakte tomaat erop. En dat werkt, want ik wordt geregeld gevraagd of ik misschien van de SP ben! Ik wil samen met de andere kandidaten een nieuwe frisse wind (aan energie en ervaring ) door onze raad laten gaan en ons o.a. richten op duurzaamheid, leefbaarheid en opkomen voor vooral de lagere inkomens en minder bedeelden. Deze groep komt zowel lokaal als regionaal en landelijk er maar bekaaid af.

 

NB: Er is een filmpje gemaakt door Paulien Wilkinson die niet kan worden geüpload. Deze is te zien op de facebookpagina en op Twitter van de SP Enschede. Belangstelling en geen Facebook of Twitter? Laat dan even uw mailadres achter en we sturen u het filmpje toe

Reactie toevoegen

U bent hier