h

Faillissement ATC bedreigt toekomst jongeren

28 januari 2007

Faillissement ATC bedreigt toekomst jongeren

De dreigende sluiting van het ATC heeft terecht een grote schok veroorzaakt onder de betrokken jongeren, de begeleiders en de politiek. Het betreft hier jongeren die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van het ATC als het gaat om hun toekomst. Het zijn de mensen die een extra steun in de rug nodig hebben om met succes een plek te verwerven op de arbeidsmarkt of terug te keren naar school. Het is de groep die zonder de professionele begeleiding van het ATC tussen wal en schip valt. Wat de gevolgen kunnen zijn spreekt voor zich.

Het ATC Arbeidstoeleiding & Coaching is een gewoon bedrijf in de licht industriële en dienstverlenende sector dat kansen biedt aan jongeren die dreigen vast te lopen. Het bedrijf richt zich hierbij op gehandicapten, voortijdige schoolverlaters, leerlingen uit het speciaal onderwijs en jongeren met leer- en gedragsproblemen. Onder professionele begeleiding worden jongeren in een uitdagende leeromgeving voorbereid op een plek op de arbeidsmarkt.
Uitgangspunt is dat iedereen specifieke kwaliteiten heeft. Er wordt in overleg met de jongere, een individuele doelgerichte arbeidsvaardigheidstraining geboden Door deze benadering groeit het gevoel van zelfvertrouwen en krijgen jongeren een positiever zelfbeeld.
Zo biedt het ATC jaarlijks enkele honderden jongeren nieuwe kansen.

Dat verschillende politieke partijen wethouder Helder met vragen bestookten over het dreigende faillissement is dan ook vanzelfsprekend. Ook de SP heeft d.m.v. mondelinge vragen opheldering gevraagd.

Dagblad Tubantia berichtte op zaterdag 20 januari over de sluiting van het arbeidstrainingscentrum in Enschede. Dat dit besluit juist de kwetsbare groep treft zoals vroegtijdige schoolverlaters, gehandicapten en jongeren met leer- en gedragsproblemen die begeleid moet worden naar werk of aanvullende opleiding, maakt de situatie extra schrijnend.
Als belangrijkste oorzaak wordt genoemd, het niet kunnen traceren van bijna 100 met name genoemde jongeren, waardoor het ATC in de financiële problemen is geraakt.

De SP is het helemaal met de wethouder eens dat dit besluit “doodzonde” is en heeft naar aanleiding van het bericht de volgende vragen:

  1. Was de wethouder al eerder op de hoogte van de problemen van het ATC?
  2. Wist de wethouder dat een zo grote groep jongeren door het ATC niet te traceren was?
  3. Heeft het ATC de hulp van de gemeente ingeroepen bij het zoeken naar de niet te traceren groep jongeren? De namen waren immers bekend?
  4. Hoe worden de jongeren op begeleid die per 31 januari 2007 een andere dagbesteding moeten zoeken?
  5. De gemeente had € 847.000 begroot voor de begeleiding van 200 jongeren. Het ATC heeft hiervan €320.000 gedeclareerd voor 97 jongeren. Is bekend hoeveel geld nodig is om het ATC een doorstart te laten maken?

Het CWI en de uitzendbureaus zullen niet in staat zijn de taak van het ATC over te nemen. Het betreft een groep jongeren die aangewezen is op intensieve hulpverlening en begeleiding. Daar ligt de kracht van het ATC. Strafmaatregelen als stopzetten van de uitkering zullen geen vruchten afwerpen maar eerder aanleiding zijn tot ongewenst gedrag dan terugkeer naar school, aanvaarding van een leerwerkbaan of deel te nemen aan een reïntegratietraject.

De SP vindt dat alle leerlingen die nu een traject volgen bij het ATC dit moeten kunnen afmaken. Leerlingen van het ZMLK, ZMOK, Het Maatman, Roessingh en de praktijkscholen moeten ook in de toekomst, verzekerd zijn van begeleiding van het ATC als dat nodig is.
Financiën mogen hierbij geen obstakel vormen. Op korte termijn zal het ATC niet sluiten heeft de wethouder toegezegd. Ook heeft hij toegezegd dat de jongeren het traject waar ze mee bezig zijn kunnen afmaken. Aan de politiek de taak het voortbestaan van het ATC ook op lange termijn, te waarborgen.

U bent hier