h

Democratie onder druk

9 februari 2016

Democratie onder druk

Steeds vaker en steeds harder roept een deel van de bevolking van Enschede dat de besluiten over de moskee niet democratisch zijn genomen. Dat hier niets over in verkiezingsprogramma’s stond en dat er dus een referendum moet komen.

Over de moskee voor de Turks-islamitische gemeenschap is in het jaar voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen gesproken in stadsdeel commissie oost. De scholingsboulevard had hiervoor een ruimte beschikbaar gesteld. Hier hebben voor- en tegenstanders, omwonenden en het bestuur van de moskee hun mening laten weten. Ook alle partijen hebben hier gesproken. Met uitzondering van Enschede Solidair (die zei dat de moskee in het buitengebied moest komen) gaf elke partij aan dat ze geen probleem hadden met de moskee als aan een aantal voorwaarden voldaan werd: beperking parkeeroverlast en beperking geluidsoverlast van met name de oproep tot gebed.

Inwoners die het hier niet mee eens waren hebben in de aanloop van de verkiezingen zich aan kunnen melden bij politieke partijen, invloed kunnen uitoefenen op partijprogramma’s en zich kunnen mengen in de verkiezingsdebatten. Dit is allemaal niet gebeurt. Tijdens de verkiezingen kreeg de enige tegenstander van de moskee op de geplande locatie te weinig stemmen om ook maar 1 zetel te krijgen in de raad.

Nu staat de wereld natuurlijk niet stil. In de afgelopen jaren is er een explosie van geweld te zien in de Arabische wereld en is een grote stroom vluchtelingen op gang gekomen. Dit baart de SP ook zorgen. Zowel het humanitaire probleem om de vluchtelingen een veilig onderkomen te bieden als de onrust in stad en land over de instroom van een groot aantal mensen met een andere culturele achtergrond verdienen allebei veel aandacht. Voor de moskee is dit echter niet van belang. Deze wordt gebouwd voor een gemeenschap waarvan de eerste leden al in 1960 naar Enschede kwam. Op uitnodiging van de Nederlandse overheid.

Het doet ons als democratisch socialisten pijn dat we in 2013 nog met 100 mensen in één zaal onder toezicht van één wijkagent konden debatteren over de komst van een moskee maar dat we nu moeten uitwijken naar het beter te beveiligen stadhuis, dat maatschappelijke organisaties het niet meer aandurven om een ruimte ter beschikking te stellen en dat mensen niet meer vrij hun mening durven te uiten uit angst voor intimidatie. De vrije meningsuiting, de basis van onze democratie, staat onder druk. Niet door IS of door Nederlandse islamieten van Turkse kom af, ook niet door die mensen die zich druk maken over hun eigen leefomgeving, maar door een kleine groep mensen die om het hardst schreeuwen dat iedereen, behalve zij zelf, knettergek is.

Reactie toevoegen

U bent hier