h

SP verbaasd over uitspraken Goudt

18 september 2006

SP verbaasd over uitspraken Goudt

De SP is al jaren voorstander van gratis openbaar vervoer en is daarom blij dat in het collegeakkoord 2006-2010 is opgenomen dat Enschede deelneemt aan een landelijke pilot in Twente van gratis openbaar vervoer voor ouderen en scholieren van 16-17 jaar. Dit in samenwerking met Connexxion en het ministerie van Verkeer & Waterstaat. Maar in een interview op RTV-Oost op woensdag 6 september deelde wethouder Goudt mee dat, in tegenstelling tot wat er in het collegeakkoord staat, het niet zeker is dat de regio Twente zich aan zal melden voor de proef met gratis openbaar vervoer voor ouderen.

Reden voor deze onzekerheid is o.a. de kosten die gemaakt moeten worden om de effecten van zo’n proef te meten. Volgens de wethouder ligt gratis openbaar vervoer vooral lekker in de mond rond verkiezingstijd en wordt het kostenaspect door partijen die dit in hun verkiezingsprogramma hebben staan vaak vergeten.
SP-raadslid Paulien Hillen wil hier maandagavond in de stedelijke commissie vragen over stellen aan wethouder Goudt. Zij wil weten of collegestandpunt wat betreft de proef met gratis openbaar vervoer voor ouderen sinds het sluiten van het collegeakkoord is veranderd en of de terughoudendheid ten opzichte van deze proef ook betekent dat het college geen voorstander meer is van gratis openbaar vervoer voor ouderen.
Sinds kort voert de SP landelijk actie voor gratis openbaar vervoer voor mensen die ouder zijn dan 65 jaar. In de buurlanden België en Groot Brittannië bestaat deze regeling al lang. Door intensief gebruik door ouderen van het openbaar vervoer wordt voorkomen dat er zogenaamde “onrendabele” lijnen ontstaan. De bedrijven ontvangen immers een overheidsvergoeding voor het seniorengebruik van de anders in de spitsuren vaak leeg rijdende bussen. Ook kun je er zo voor zorgen dat ouderen mobiel blijven en hun contacten met de buitenwereld behouden.
De SP-Enschede staat zaterdagmiddag 23 september van 12 tot 16 uur bij het stadhuis in Enschede en woensdagochtend 4 oktober van 10 tot 12 uur op de markt in Glanerbrug. Mensen die de actie ‘Grijs op reis’ willen steunen kunnen dan hun handtekening zetten.

Grijs op reis
www.ouderen.sp.nl
SP verbaasd over uitspraken wethouder Goudt (Tubantia)

U bent hier