h

SP en thuiszorgmedewerkers gaan voor kwaliteit

24 mei 2007

SP en thuiszorgmedewerkers gaan voor kwaliteit

Thuiszorgmedewerkers uit Enschede maken zich grote zorgen over de gevolgen van de WMO. Er is onzekerheid over hun rechtspositie, het openbreken van contracten en de CAO thuiszorg. De kwaliteit van de zorg is ook een punt waar de medewerksters en cliënten zich ongerust over maken. Dit bleek op een bijeenkomst die was georganiseerd door de SP Enschede.

De aanleiding van de bijeenkomst was de demonstratie op 18 april in Den Haag, waar ook zo'n 50 thuiszorgwerkers uit Enschede actie voerden tegen de marktwerking in de zorg. De verhalen die SP raadslid Annelies Futselaar tijdens de busreis te horen kreeg waren voor haar een reden om ook op lokaal niveau actie te ondernemen. “Ouderen dreigen hun vertrouwde hulp kwijt te raken, thuiszorgmedewerkers mogen straks alleen schoonmaakwerkzaamheden verrichten. En dat allemaal omdat thuiszorginstellingen geen geld hebben om de zorg te betalen die nodig is.”, zegt Futselaar. ”Thuiszorgmedewerkers zijn opgeleid om te signaleren of er meer hulp nodig is om cliënten verantwoord zelfstandig te kunnen laten wonen. Dat valt straks voor een groot deel weg. Slecht voor de kwaliteit en de werkgelegenheid in de thuiszorg.” Dat er in Enschede grote onrust is over de werkgelegenheid in de thuiszorg bleek ook wel uit het grote aantal vragen van de 70 aanwezigen, over hun rechtspositie aan genodigde Jan Kramer, regiobestuurder zorgsector van AbvaKabo Oost-Nederland.

SP, AbvaKabo en de Enschedese thuiszorgmedewerkers komen op korte termijn weer bij elkaar. SP raadslid Annelies Futselaar en Jan Kramer van AbvaKabo hebben plannen om ook regionaal actie te ondernemen om de gevolgen van marktwerking in de zorg, met name de indicatiestelling, onder de aandacht van de politiek te brengen.

Ook thuiszorgers uit Enschede in actie voor goede zorg

U bent hier