h

De SP is voor schone werkgelegenheid

16 december 2006

De SP is voor schone werkgelegenheid

Maandagavond 11 december heeft de gemeenteraad van Enschede ingestemd met de verdere uitwerking van de herontwikkeling van het vliegbasisterrein met als belangrijk onderdeel een burgerluchthaven. Ondanks het slechte weer had een kleine groep tegenstanders van de luchthaven zich voor het stadhuis verzameld om actie te voeren tegen de plannen van de gemeente Enschede.

Om een doorstart van de burgerluchthaven mogelijk te maken zal de overheid miljoenen euro’s moeten bijdragen. De SP vindt dat de overheid geen bijdrage moet leveren aan een duur, risicovol en onzeker project. Er zijn genoeg alternatieven denkbaar die eerst goed moeten worden nagegaan. Ook D66 en Groenlinks zijn het niet eens met de plannen voor een burgerluchthaven die in 2020 1,5 miljoen en in 2030 4 miljoen passagiers per jaar moeten vervoeren, vrachtverkeer en pleziervluchten komen daar nog bij.

De luchthaven zou nodig zijn om de natuur in het gebied te behouden. Luchtvaart is slecht voor de natuur! Op de punten van energieverbruik, milieuoverlast en bedreiging van het klimaat de schadelijkste transportvorm en veroorzaakt stank- en geluidsoverlast. Daarnaast heeft een luchthaven nadelige gevolgen voor de gezondheid van omwonenden en brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Bovendien is een luchthaven in Twente geheel overbodig, op ongeveer 80 km afstand ligt het Vliegveld Munster Osnabruck.

Ook zou de luchthaven nodig zijn om werkgelegenheid te creëren. Het aantal arbeidsplaatsen dat de luchthaven zal opleveren is erg onzeker. Een grote luchthaven zou in de toeristische sector zelfs banen kunnen kosten. Zeker bij achterblijvende passagiersaantallen zal er weinig werkgelegenheid gecreëerd worden. De door de voorstanders van de luchthaven genoemde aantallen zijn schattingen gebaseerd op onzekere aannames en worden nergens onderbouwd.
Er kan beter werkgelegenheid gecreëerd worden door te investeren in toerisme, bestaande bedrijventerreinen of innovatieve bedrijvigheid. Twente zal dan niet alleen bekend staan als groene en rustige regio, maar ook als schone regio waar veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van schone energie vandaan komen.

Enschede in actie tegen luchthaven Twente
Geen burgerluchtvaart maar natuurgebied
SP Overijssel
Ondersteun de actie tegen het vliegveld

U bent hier