h

Amita Ramnarain: na ‘Twentse zakenvrouw van het jaar’ nu ‘Twentse goochelaar van het jaar’?

8 maart 2012

Amita Ramnarain: na ‘Twentse zakenvrouw van het jaar’ nu ‘Twentse goochelaar van het jaar’?

Een week geleden konden we in dagblad TC Tubantia lezen dat mevrouw Ramnarain, voormalig directeur van het in opspraak geraakte zorgbureau SPV, zelf het faillissement van haar twee BV’s (SPV en uitzendbureau GGZ-punt) heeft aangevraagd. Dezelfde dag nog is het verzoek door de rechtbank in Almelo toegewezen. Stond in het eerste bericht dat de ongeveer 100 resterende medewerkers vanwege “de slechte financiële situatie” door haar ten laste van het UWV (lees: de Nederlandse burger) werden geschoven, daags erna meldde TC Tubantia een financieel tekort van 1,5 miljoen euro.

Het redactionele stuk meldde dat in de laatste openbare jaarrekening van Bureau SPV in 2009 op de balans een positief banksaldo van 1,9 miljoen stond. Vanaf de start van Bureau SPV in 2006 is deze ‘winst’ dus in ruim drie jaar opgebouwd; blijkbaar zelfs na aftrek van het riante salaris en bonussen waarmee mevrouw zichzelf beloonde. Dat er dus nu, begin 2012, plotseling een netto verlies is van 1,5 miljoen verbaast de SP dan ook zeer. Dat hiervoor als reden het terugtrekken van het contract met Menzis wordt aangehaald is volgens de SP een te simpel gestelde conclusie.

Het contract is pas na zorgvuldig onderzoek in oktober 2011 officieel ingetrokken, terwijl mevrouw in 2010 nog een gevierd onderneemster was. Tegelijk met het intrekken van het contract heeft Menzis, en niet mevrouw Ramnarain, ervoor gezorgd dat alle getroffen cliënten vrijwel onmiddellijk een plek bij een andere zorgaanbieder kregen, terwijl mevrouw haar personeelsbestand per direct flink terugbracht. Vanzelfsprekend was dit voor SPV een flinke, maar volgens de SP terechte aderlating, maar resulteerde dus niet plotseling in een enorme kostenoverschrijding. Hoogstens de hoge bureaukosten zullen vanaf dat moment gestegen zijn.

Samenvattend valt de conclusie te trekken dat mevrouw Ramnarian in 2010 en ook het grootste deel van 2011 financieel nog een zeer succesvol jaar heeft gehad, al ging Ramnarain en haar misstanden toen al duidelijk “over de tong”. Na het opzeggen van het Menzis contract daalden weliswaar de inkomsten sterk maar ook de uitgaven. Ra ra, waar is het ruime banksaldo, dat zeker in 2010 niet minder geworden is, gebleven. Nu is er ineens een negatief saldo van 1,5 miljoen? Dat betekent een verschil van tenminste 3,5 miljoen, misschien met wat extra kosten 3 miljoen. Snapt u het? De SP niet. In afwachting van het onderzoek door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) blijft het gissen naar de financiële wandelgangen van Ramnarain, de door veel politici en zakenrelaties gevierde onderneemster.

De enige verklaring die de SP kan bedenken is dat mevrouw Ramnarain de titels ‘Twentse zakenvrouw van het jaar’ en ‘Etnische onderneemster van het jaar’ zo goed bevallen zijn dat ze nu hengelt naar de titel ‘Twentse goochelaar van het jaar’.

Amita Ramnarian, een kat in het nauw
Zakenvrouw van het jaar blijkt ook succesvol zakkenvuller

U bent hier